Novi pogon u kamenolomu Plješevac: Investirana četiri miliona KM

Bez autora
Sep 18 2011

R&R Company, koja posluje u okviru firme House Milos, pustila je u petak u rad novu proizvodnu liniju kamenoloma Plješevac u Rakovici. To je tek prva faza unapređenja proizvodnog pogona Plješevac. Direktor R&R Company Luka Ilak ističe da su do sada u ovaj pogon uložena oko četiri miliona KM, kada se završe i preostale dvije faze unapređenja pogona iznos investicije bit će više od pet miliona KM. U pogonu je trenutno zaposleno 40 radnika. Ova fabrika za proizvodnju kamenih agregata ima kapacitet od 300 kubnih metara na sat kamenih frakcija i potpuno je automatizirana proizvodnja, gdje je isključen utjecaj radne snage od ulaska kamena u proizvodnju do utovara. Osmislili su postrojenje koje ima najmoderniju proizvodnju, radnici su potpuno zaštićeni na radu, kao i okoliš. Cilj im je da automatizmom postignu što više kapaciteta, obuhvate veće tržište i povećaju konkurentnost.

Novi pogon u kamenolomu Plješevac: Investirana četiri miliona KMR&R Company, koja posluje u okviru firme House Milos, pustila je u petak u rad novu proizvodnu liniju kamenoloma Plješevac u Rakovici.

Kako je rečeno tokom svečanog puštanja pogona u rad, to je tek prva faza unapređenja proizvodnog pogona Plješevac. Direktor R&R Company Luka Ilak ističe da su do sada u ovaj pogon uložena oko četiri miliona KM, kada se završe i preostale dvije faze unapređenja pogona iznos investicije bit će više od pet miliona KM. U pogonu je trenutno zaposleno 40 radnika. Ova fabrika za proizvodnju kamenih agregata ima kapacitet od 300 kubnih metara na sat kamenih frakcija i potpuno je automatizirana proizvodnja, gdje je isključen utjecaj radne snage od ulaska kamena u proizvodnju do utovara.

Zaštićeni radnici

- Osmislili smo postrojenje koje ima najmoderniju proizvodnju, radnici su potpuno zaštićeni na radu, kao i okoliš. Cilj nam je da automatizmom postignemo što više kapaciteta, obuhvatimo veće tržište i povećamo konkurentnost. Uvijek na kraju odlučuje cijena, koncesija je svima ista, a možemo ušparati jedino tehnologijom, pojašnjava Ilak.

Za početak, postrojenje će proizvoditi osam vrsta frakcija, toliko tržište traži, i moći će snabdijevati kupce koji su udaljeni 60 do 70 kilometara. Franjo Milos, direktor firme House Milos, kazao je kako će u drugoj fazi unapređenja pogona biti instaliran automatski utovar kamenih frakcija, a u trećoj fazi postrojenje za otprašivanje, koje će kamenu prašinu usisavati iz okoline u pospremati u silose i time zaštiti okoliš. I dalji planovi kompanije su vrlo ambiciozni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik